Závěr roku se blíží a tím i doba bilancování. Díky stavu realitního trhu se projevil pokles obchodů i v úvěrových produktech stavebních spořitelen. Stavební spořitelny reagují na pokles obchodů poklesy cen nejen úrokových sazeb překlenovacích úvěrů, ale i odhady zdarma.

Úrokové sazby stavebních spořitelen

V nabídce stavebních spořitelen občas není neobvyklá ani úroková sazba překlenovacích úvěrů okolo 2,2 % p. a.

SSČS navíc garantuje maximální úrokovou sazbu 5 % po celou dobu splácení, to může být v čase velmi zajímavá garance. Kdo nepředpokládá, že po dobu splácení až 30 let nepřijde hospodářský růst a s ním i růst úrokových sazeb?

MPSS poskytuje garanci max. 6 % po celou dobu splácení Hypoúvěru.

Posuzování příjmů

Hodně změn se děje i v posuzování příjmů, všichni poskytovatelé se snaží započítat mezi akceptovatelné příjmy v maximální možné výši i tzv. příjmy doplňkové, které jsou u klientů příjmy stabilními.

Všichni poskytovatelé úvěrů se snaží být ke klientům maximální vstřícní s přihlédnutím k možnostem po regulacích ČNB.

Nově uzavírané smlouvy stavebního spoření

Pokles úvěrových produktů dává prostor stavebním spořitelnám nabrat dech na Smlouvách stavebního spoření, které několik let nebyly nízkými úrokovými sazbami pro investice zajímavé. Nyní se úrokové sazby stavebního spoření zvedají.

Můžeme tedy dětem uzavřít stavební spoření nejen bez poplatku za uzavření, ale i se zajímavou úrokovou sazbou 1,5 % p.a.

Dvě ze stavebních spořitelen zvýhodňují i tzv. třetí generaci uzavřením smlouvy stavebního spoření bez poplatku, s úrokovou sazbou až 1,2 % a možností výběru bez sankcí již po 2 nebo 3 letech. V takovém případě není splněna vázací doba spoření 6 let, musí se proto vracet státní příspěvek před vyplacením smlouvy klientovi. Ale nemusí se klient v takovém případě obávat, znevýhodnění poplatkem za nedodržení vázací doby. 

Akce stavebních spořitelen

Většina stavebních spořitelen má do konce roku akce 2 000 na poplatku za založení smlouvy. Tedy nejčastěji zvolená cílová částka 200 000,- Kč má za své zřízení nulový poplatek.

Jsou stavební spořitelny, které nabízí úrokové sazby vkladů 1,2 % bez podmínek na splnění bonusových akcí, garantují tak tuto úrokovou sazbu uzavřením smlouvy stavebního spoření.

Pokud by klient po dobu 6 let maximálně využíval státní podporu při měsíčním vkladu 1 700,- Kč, získá průměrné roční zhodnocení svých prostředků 3,74 %, výnos by činil 14 410,- Kč za dobu spoření.  

Jistoty stavebního spoření

V době, kdy na realitním trhu je vyprodáno, ceny nadhodnocené, se rozumní střadatelé přiklánějí k jistotám stavebního spoření. Zde si tvoří rezervu na budoucí investice do bydlení s využitím akcí zdarma a garantované úročení vkladů. S pojištěním vkladů ze zákona se jedná o stabilní investiční produkt bez rizika ztráty.

To, že vlastní prostředky jsou pro investice do bydlení nutností, dnes ví každý.

V posledních letech je to díky zavedení daně z nabytí ve výši 4 % z kupní ceny, kterou umí stavební spořitelny zpětně proplatit nabízenými úvěry. Hlavně je tato nutnost dána regulacemi ČNB pro poskytovatele úvěrů na bydlení, které i když v krizi obstáli se svými 100% hypotékami beze ztrát, museli tuto nabídku pro klienty opustit.

Proto naspoření 10 - 20 % z cen kupovaných nemovitostí je požadavkem, který v tuto chvíli ne každý zájemce o nové bydlení má. Lze si ho ale připravit s využitím aktuálně nabízených akcí stavebních spořitelen na dobu, kdy se ceny nemovitostí ustálí na reálných hodnotách.

Málokdo se chce dnes strachovat o to, že ve stáří bude závislý na tom, kdo jak bude určovat cenu jeho bydlení v pronajímané nemovitosti. Nelze se spoléhat, že stát bude do nekonečna vyplácet důchody ve výši pokrývající životní minima s příspěvky na bydlení. 

Ráda Vám pomohu se na řešení bydlení připravit, aby vaše bydlení bylo v klidu vašeho vysněného domova. Vše vyřídím s maximální péčí při využití akcí a slev našich bankovních partnerů pro naše klienty. Stačí mě kontaktovat a dohodnout si termín setkání.

Lenka Svobodová
tel.: 605 179 066
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.