Všichni jsme se ocitli rychle ve velmi zklidněném prostředí, kde se mění doporučení a předpisy poměrně turbulentně. Díky „zklidnění“ se mnozí z nás ocitli den ze dne s omezenými prostředky a možnostmi jejich získání. Vláda se snaží podpořit nastalé deficity, ale samozřejmě ne vždy je vše v ideálním čase a v dostatečné míře.

odklady splátek hypoték

Má smysl žádat o odklad splátek hypotéky?

Řadu klientů zajímá, jak postupovat. Dostali se do situace, kdy jsou ze dne na den bez příjmu nebo s výrazně sníženým příjmem, který pokryje životní potřeby domácnosti, ne vždy vystačí ještě na splácení hypotéky či dalších půjček. Bankám bylo doporučeno poskytovat odklady splátek bez poplatku. Každá z bank tedy nějak reagovala a snažila se klientům pomoci. Včera sněmovnou schválený návrh na odklady splátek nabízí možnost volby odkladu splátek na 3 nebo 6 měsíců.

Doporučuji každému se zamyslet, co z toho je nutné využít. Není to jen o tom, co nyní zvládnu nebo ne, zda se chci nebo nechci uskrovnit. Je to i o tom, že odložené splátky v budoucnu musím bance nějakým způsobem doplatit. Sice mi banka odloží splátky bez poplatku za změnu/odklad, ale umožní také prodloužení splatnosti nebo bude nutno splátky navýšit? Je pravděpodobné, že budou banky k tomuto kroku přistupovat individuálně.

Každopádně doporučuji si spočítat, každému, pokud se rozhodne pro některou z variant odkladu splátek, zda by zvládl navýšení měsíční splátky o rozpočtené odložené splátky do zbývajících splátek do doby splatnosti. Dle takového výpočtu, pokud mi zbývá do splacení 100 splátek, měsíčně splácím 5 000,- Kč při 3měsíčním odkladu se mi může změnit následně splátka na 5155,-Kč a při 6měsíčním odkladu na 5 319,-Kč.

Samozřejmě se můžete s bankou dohodnout i na jiné variantě než navýšení splátky. Možná Vám bude končit nějaký finanční produkt, ze kterého odložené splátky uhradíte jednorázově, nebo se možná dohodnete s bankou na prodloužení splatnosti úvěru.

Dojde ke snížení úrokových sazeb hypoték?

Rozhodně je nutno situaci promyslet a nepočítat v dohlednu se snižováním úrokových sazeb úvěrů. Na snížení základní úrokové sazby ČNB zatím hypoteční banky nereagují a neočekávám jej. Spíše bych počítala se snižováním úrokových sazeb spořících produktů. Doporučuji všem počkat na konečné schválení a znění projednávaného zákona o odkladu splátek, všechny banky na něj budou reagovat vystavením formuláře k tomu určenému nebo emailu pro podání požadavku klienta.

Prosím, myslete na to, že dojde na straně bank k velkému zatížení zasláním mnoha žádostí najednou. Usnadněte pracovníkům banky práci tím, že při požadavku na odklad splátek uvedete všechny požadované údaje hlavně číslo úvěrové smlouvy, komunikujte s bankou kontakty, uvedenými při sjednání úvěru. Požadavek zaslaný z emailu neznámého bance nemusí být akceptován.

Jsem vám stále k dispozici

Máme i v nouzovém stavu klienty, kteří mají práci, stálé příjmy, potřebují řešit bydlení ať nové nebo plánovanou rekonstrukci. Není problémem v tomto stavu financování vyřídit. Všichni řešíme, pokud možno bezkontaktně ve spolupráci s bankami a stavebními spořitelnami financování bydlení. Máme bezkontaktní hypotéku. Zatím banky nereagují na uvolnění limitů DTI a LTV ze strany ČNB, drží tyto limity dle předešlých doporučení ČNB. Nemá smysl čekat na snížení úrokových sazeb, to jen tak nepřijde, stejně jako v předešlém roce nedošlo k jejich očekávanému růstu.  Nikdo z nás neví, jakým způsobem se situace projeví v cenách nemovitostí, jejich výrazný pokles dle mnohých ekonomů nelze očekávat. To nám ukáže čas, vývoj pandemie a její dopad do ekonomiky.

Věřím, že všichni vše dobře zvládneme ve zdraví a dobré náladě.

 

Lenka Svobodová
hypoteční makléř
vázaný zástupce GEPARD FINANCE a.s.
Palackého 357
390 01 Tábor
tel.: +420 605 179 066
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.