Stavební spořitelny jsou s výsledky loňského roku spokojené. Samozřejmě na nárůst čísel, jak spoření, tak úvěrů ze stavebního spoření se zasloužila situace na hypotečním trhu, kdy většinu roku úvěry stavebních spořitelen doplňovaly hypoteční úvěry pro zajištění dostatečných prostředků na záměry klientů. Tento trend bude trvat, ale trochu jinak než doposud. Čtěte dále...

Ohlédnutí za rokem 2018

Stavební spořitelny jsou s výsledky loňského roku spokojené, výsledky jsou růstové. Bylo uzavřeno 486 379 nových smluv o stavebním spoření, což je nejlepší výsledek za poslední 4 roky. 4 z 5 stavebních spořitelen měli meziroční nárůst počtu smluv stavebního spoření více jak 15 %. Ani na poli úvěrovém se není za co stydět. Celkové objemy úvěrů se do posledního dne roku snažili překonat rekordní výsledky roku 2008, konečný výsledek je o 2 mld. nižší, i tak je roční výsledek nejlepším za posledních 9 let. Tři stavební spořitelny zaznamenaly meziroční nárůst objemů úvěrů o více jak 25 %. Průměrná výše poskytnutých úvěrů se přiblížila částce 990 000,- Kč.

Samozřejmě na nárůst čísel, jak spoření, tak úvěrů se zasloužila situace na hypotečním trhu, kdy většinu roku úvěry stavebních spořitelen doplňovaly hypoteční úvěry pro zajištění dostatečných prostředků na záměry klientů. Tento trend bude trvat, ale trochu jinak než doposud.

Hypoteční banky musí více sledovat zatížení klientů a souběh s jinými úvěry v době schvalování a čerpání. To neznamená, že klienti kupující starší nemovitost nebudou potřebovat renovovat dle svých přání. Byly doby ne tak vzdálené, kdy bylo možné jednou hypotékou nemovitost koupit a rekonstruovat. To v současnosti bez možnosti do zajištění jinou nemovitostí nebo využití vlastních prostředků v podstatě nejde. ČNB chce chránit klienta, před předlužením a případnou krizí s dopadem do cen nemovitostí. To je v pořádku, ne všichni však kupují novostavby bez nutnosti modernizace. Klienti chtějí bydlet ve standardu odpovídajícímu dnešní době, pokud možno s minimálními náklady na provoz nemovitosti. Takže pokud měli část svých prostředků na koupi nemovitosti min. 20 %, zbytek řešili hypotékou, z části naspořených prostředků zaplatili daň z nabytí nemovitosti. Budou chtít nabytou nemovitost přizpůsobit svým potřebám, většinou směřující i k úsporám energií z provozu nemovitosti. Zpravidla dochází k zateplení objektů, k výměně rozvodů a zdrojů tepla. To jsou investice statisícové, po realizaci koupě, je má málokdo připravené na účtu. Takže se pravděpodobně bude úvěry ze stavebního spoření řešit to, k čemu jsou nejvhodnější. V loňském roce stavební spořitelny většinou vyšly vstříc zvýšením limitů úvěrů bez zajištění nemovitostí, ale i cenou. Výše úroků pro takovéto překlenovací úvěry se pohybuje od 4,29 % - 6,85 % p.a., ve fázi úvěru ze stavebního spoření se může garantovaná úroková sazba pohybovat od 1,99 % - 4,00 % p.a. Klienti si mohou vybrat, zda budou chtít splácet anuitně nebo využijí klasického překlenovacího úvěru, jsou stavební spořitelny, poskytující úvěry bez poplatků a jiné s poplatky. Všechny stavební spořitelny, ale mají pro své věrné klienty zvýhodněné nabídky. Jsou mezi překlenovacími úvěry bez zajištění i takové zaměřené na refinancování jiných úvěrů se sníženou úrokovou sazbou 4,35 % p.a.

Opakované zvýšení úrokových sazeb nemá vliv jen na úrokové sazby hypoték, ale i na spořící produkty stavebních spořitelen. V roce 2017 byl maximální úrok pro smlouvy stavebního spoření v nabídce 1% p.a. V současnosti je produkt pro děti s úrokem 1,5 % p.a., dospělí mohou sepsáním Smlouvy stavebního spoření garantované úročení vkladů 1,2% p.a. bez dalších podmínek.

Je zde více důvodů uzavírat Smlouvy stavebního spoření. 
Jak pro rodiče, kteří chtějí usnadnit dětem vstup do života spořením.
Tak pro ty, kteří plánují investice do nemovitosti.

  • efektivní úroková sazba spoření převyšuje inflaci
  • stát stále svou podporou produkt zvýhodňuje
  • vklady jsou ze zákona pojištěny – produkt je bezpečný
  • úvěry na bydlení jsou cenově zajímavé, nepodléhají takovým výkyvům v úrocích jako hypotéky
  • o zaplacené úroky z úvěrů si mohou klienti, díky účelovosti na bydlení, snížit základ daně

Rok 2019 zřejmě nějaká zvýšení úrokových sazeb přinese, ale již ne tak častá jako v roce uplynulém. Omezení úvěrů z pera ČNB bude méně, většina byla zavedena v předešlém roce. Trh nemovitostí dle přání ČNB brzdí, investice do nemovitostí se aktuálně investorům nezdají tak zajímavé. Je čas tvořit rezervy spořením na budoucí investice.

Stavební spořitelny nabízejí řadu akcí na podporu spoření.

Přijďte je využít, s výběrem Vám ráda pomohu.

Stačí mě kontaktovat.

Lenka Sobodová
tel.: 605 179 066
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.